Ukázky použití s recepty


 

Ořechová buchta (1 porce)

4 vejce
15 dkg hrubě umixovaných ořechů
30 dkg moučkového cukru
20 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
10 - 15 lžic vody

Žloutky a cukr ušleháme do pěny. Přidáme ořechy, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vodu. Důkladně promícháme. Poté opatrně přidáme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané formě asi 25 minut na 230°C. Pokud budeme buchtu péct v koláčové formě. Ve vyšších formách pečeme déle na mírnější teplotu.

Kapr Rak
Zajíček

 

Rychlý koláč

2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 balení kypřícího prášku
citronová kůra
vanilka
špetka soli

Vejce ušleháme do pěny, přidáme mléko a postupně vše ostatní. Formu na koláč vymažeme a vysypeme. Pečeme 25 - 35 minut. Záleží, jaké ovoce přidáme na koláč. Na koláč můžeme přidat jak ovoce tak tvaroh, drobenkou (cukr, kousek másla, hrubá mouka)
Základní recept se výborně na beránky apod. přidáme jen šťávu z citrónu, či trochu rumu. Dvojitý beránek odpovídá tomuto receptu, peče se 1 hodinu na 180 °C a svázaný.

Beránci Koláč s tvarohem
Švestkový koláč s drobenkou

 

Vánoční štola

1kg hladké mouky
1/2 kg tuku
75g droždí
1/4l mléka
150g cukru
120g mandlí
120g kandovaného ovoce
200g hrozinek
špetka soli

 

Do mouky se udělá důlek a do něj se nalije část vlahého mléka a přidá se droždí a trochu cukru, udělá se kvásek. Po vzejití se postupně přidají ostatní věci a těsto se dobře propracuje. Těsto se nechá minimálně 2 hodiny (vykynout může se nechat i do rána, pokud zaděláme večer). Toto množství stačí na dvě naše keramické formy. Než těsto vložíme do formy, ještě se znovu propracuje. Z těsta se vytvoří něco jako oválný chleba, vloží se do formy středem těsta vytlačíme podélný důlek, aby těsto, které při pečení znovu vykyne mělo místo a nevytvořilo nám vypouklé dno. Štolu pečeme při střední teplotě asi 1 hodinu. Po upečení se štoly pocukrují (co nejvíc horké) a natřou máslem a pak znovu pocukrují, aby se vytvořila sladká kůrka. Štola se nechává nejméně 2 týdny uležet v chladu zabalená v alobalu.


 

Šunkofleky v buchťáku Buchty
Pstruzi ve slanině Vejce na tvrdo v aspiku
© Keramika Kalfus, Thomayerova 1795, Říčany, tel.: +420 606 16 44 54