![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||||||||||||||||||||
Ukázky použití s recepty
Ořechová buchta (1 porce)
|
![]() |
![]() |
Kapr | Rak |
![]() |
Zajíček |
Vejce ušleháme do pěny, přidáme mléko a postupně vše ostatní. Formu na koláč vymažeme a vysypeme. Pečeme 25 - 35 minut. Záleží, jaké ovoce přidáme na koláč. Na koláč můžeme přidat jak ovoce tak tvaroh, drobenkou (cukr, kousek másla, hrubá mouka)
Základní recept se výborně na beránky apod. přidáme jen šťávu z citrónu, či trochu rumu. Dvojitý beránek odpovídá tomuto receptu, peče se 1 hodinu na 180 °C a svázaný.
![]() |
![]() |
Beránci | Koláč s tvarohem |
![]() |
Švestkový koláč s drobenkou |
Do mouky se udělá důlek a do něj se nalije část vlahého mléka a přidá se droždí a trochu cukru, udělá se kvásek. Po vzejití se postupně přidají ostatní věci a těsto se dobře propracuje. Těsto se nechá minimálně 2 hodiny (vykynout může se nechat i do rána, pokud zaděláme večer). Toto množství stačí na dvě naše keramické formy. Než těsto vložíme do formy, ještě se znovu propracuje. Z těsta se vytvoří něco jako oválný chleba, vloží se do formy středem těsta vytlačíme podélný důlek, aby těsto, které při pečení znovu vykyne mělo místo a nevytvořilo nám vypouklé dno. Štolu pečeme při střední teplotě asi 1 hodinu. Po upečení se štoly pocukrují (co nejvíc horké) a natřou máslem a pak znovu pocukrují, aby se vytvořila sladká kůrka. Štola se nechává nejméně 2 týdny uležet v chladu zabalená v alobalu.
![]() |
![]() |
Šunkofleky v buchťáku | Buchty |
![]() |
![]() |
Pstruzi ve slanině | Vejce na tvrdo v aspiku |